365 dagen doelen bereiken
20 januari 2021 

365 dagen doelen bereiken

Financiele onafhankelijkheid | Leef de droom

Weet je nog, vroeger toen je klein was en je precies wist wat je wilde worden? En welke plek je in de wereld in nam? Of was jij iemand die het ook niet wist.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je verliest wat je dromen waren. Wat is het heerlijk als je iedere dag zou kunnen doen waar je gelukkig van wordt. Online wordt je er mee doodgegooid, alle goeroes die aanbieden jou gelukkig te maken. En dat je nooit meer hoeft te werken omdat je doet wat je gelukkig maakt.

En voor sommigen zal dit inderdaad zo zijn, maar voor de rest van ons geldt dat we gewoon iedere dag wel iets moeten doen dat niet zo leuk is.  Dat is ook  niet erg, als de weegschaal maar niet naar het negatieve uitslaat. Want dan wordt het tijd om er verandering in aan te brengen.

Maar ook als je wel tevreden bent is het lastig om gemotiveerd te blijven om je doelen te halen. Er is zoveel dat afleidt, zodat je daar mee bezig bent in plaats waar je mee bezig moet zijn. En daarbij, de waan van de dag haalt ons vaak in, waardoor je ook vaak bezig bent met van alles dat óók belangrijk is.

Wat is kern

Daar gaat dit stuk over. Het gaat over doelen stellen, of beter gezegd, ze bereiken. Want doelen stellen is niet zo moeilijk maar, dan begint het pas. Daar kun je ook online genoeg over vinden, ook allerlei coaches die je wel willen helpen. Maar uiteindelijk ben je toch zelf diegene die het moet doen, daar helpt geen lieve coach je bij.

En dan kom ik waar ik wil zijn, doelen bereiken is niet zo makkelijk. Of het nu gaat om een gezonde levensstijl, afvallen, stoppen met roken of op zakelijk gebied een bepaalde omzet halen, meer klanten of andere ambities. Ook al zet je een fantastisch plan neer, het moet wel gebeuren. En jij moet het doen. Ik kan je zeggen, daar ben ik niet zo goed in.

De eerste weken, maanden gaat het fantastisch en zo heel langzaam komt er dan de klad in… eerst heel voorzichtig sluip je langzaam weer terug naar je situatie van het begin en voor je het weer ben je voor je gevoel weer terug bij af.

Het moet anders!

Dus ik heb bedacht dat dat anders moet deze keer. Gelukkig zijn er meer mensen die er zo over denken en daar ook een systeem voor bedacht hebben. Een van die mensen is Dave Brailsford, je kent hem misschien van de wielrenploeg Sky die vanaf 2012 grote successen boekte. Hij is ook bekend van het 1% systeem. Hij zegt; doelen stellen werkt niet, je focussen op het systeem wel.

Doelen maken je ongelukkig, zorgen voor een jojo effect en hebben geen garantie, want je weet nooit wat er kan gebeuren. Een jaar bijvoorbeeld, is lang, en er kunnen zoveel dingen gebeuren die de weg naar jouw doel belemmeren, vertragen of misschien er wel voor zorgen dat je je doel nooit kunt bereiken.

Een andere focus

Focussen op het systeem dus. Maar wat is dat dan, dat systeem, waar gaat het over. Dit is een systeem waarbij je iedere dag 1% doet van het geheel. Geen grote stappen, kleine stapjes. Overzichtelijk. De 1% marge van verbetering.

Want beantwoordt voor jezelf eens de vraag wat je doel is en of je dat doel gaat bereiken? Het antwoord is onzeker, het kan “misschien” zijn, of een volmondig “Ja!”, maar de waarheid is, je weet het niet, je weet niet wat er gaat gebeuren.

Als je je focus verlegt naar wat je wilt gaan doen, en je verwoordt je systeem, dan bereik je altijd resultaat want:

 • Ieder klein stapje is een verbetering
 • Ieder klein stapje geeft je een motivatie boost
 • Ieder klein stapje is haalbaar
 • Ieder klein stapje zorgt voor een continue stijgende lijn

En als je dit leest, geeft dit je dan niet een veel beter gevoel dan dat grote doel in de verte, waarvan je nog niet weet of je het gaat halen?

Hoe zou dat dan kunnen gaan?

Een aantal voorbeelden:

Je wilt fitter worden, maar kunt niet naar de sportschool. Dan heb je een aantal opties. Je koopt alle apparaten en gaat fanatiek aan de slag. Na 1 of 2 weken verslapt je animo je bent er wel een beetje klaar mee, het kost veel tijd en je ziet ook nog geen enkel resultaat. Vervolgens ben je terug bij af en heb je een halve sportschool in de hoek staan waar je nooit meer wat mee doet.

Wat nu als je begint met 10 sit ups. De volgende dag 11, daarna 12. Iedere dag 1 erbij, betekent na 1 maand 40 sit ups. Maand 2 doe je die sit ups, en doe je er 1 push up per dag extra bij. Arnold Schwarzenegger zul je hoogstwaarschijnlijk nooit worden, dus focus je niet op wat je wilt, maar op waar jij bent en dat is iedere dag verder dan de dag ervoor.

Ander voorbeeld, je wilt ook nog een keer die grote beststellerroman schrijven. Ooit….

Ik kan je vertellen, dat gaat dus niet gebeuren….

Maar, focus op wat je wel kunt doen, en dat is iedere dag een zin of 100 woorden schrijven, als je dit een maand doet,  heb je al 3000 woorden geschreven en is je eerste hoofdstuk klaar. En ben je al verder dan je ooit had durven denken.

Nu de praktijk

Tot zover de theorie, nu de praktijk. Daar ben ik heel benieuwd naar, werkt het echt zo in het echt? Dat ga ik uit proberen het komende jaar (of jaren.) Ik heb een aantal dingen die ik graag wil doen zakelijk en privé, waaronder een aantal doelen die ik altijd voor me uit geschoven heb, “want dat gaat toch niet lukken”:

 • Een kennisbank van mijn website maken
 • Een boek schrijven
 • Beleggen
 • Hypotheek aflossen
 • Financiele onafhankelijkheid

Dit ga ik doen door iedere dag:

 • 1 begrip te omschrijven en op de website te plaatsen
 • 100 woorden te schrijven
 • 1 euro in te leggen om te beleggen
 • 17 euro opzij te leggen voor de hypotheekaflossing

En wat is de stok?

Om mezelf ook een stok achter de deur te geven, ga ik hiervan ook iedere dag een post plaatsen op Instagram, om mijn ervaringen te delen, wat het met me doet en hoe het gaat. Lukt het of totaal niet. Qua time management zijn dit de dingen waar ik de dag mee ga beginnen, ook om te zien hoeveel tijd het kost.

Wish me luck!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down